četrtek, 28. marec 2013

Utehe filozofije

Alain de Botton
V tej knjigi je filozofija predstavljena uporabno. Z namenom, da nam pomaga pri premagovanju stisk v vsakdanjem življenju. Tako najdemo uteho za nepriljubljene, za tiste s premalo denarja,  za nemočne, za nepopolne, za strto srce in za tiste v težavah. Na zadnji strani platnice je zapisana Epikurjeva misel: »Tako kakor medicina ne služi ničemur, če ne odžene telesne bolezni, tudi od filozofije ni nobene koristi, če ne prežene trpljenja duha.«
V eni izmed letošnjih februarskih sobotnih prilog Irena Štaudohar piše o novi doktrini, da zdravniki namesto antidepresivov predpisujejo knjigo. Stroka je namreč oblikovala seznam literature za samopomoč in dvig razpoloženja, na katerem najdemo knjige od Bila Brysona (Kratka zgodovina skoraj vsega, A walk in the woods), monthypythonovca Terrya Jonesa, pa do številnih knjig za samopomoč, ki nam preko spoznavanja delovanja naših možganov pomagajo do spreminjanja sebe.
Prav Alain de Botton je eden takšnih avtorjev, ki se poslužuje ideje, da ti lahko knjiga spremeni življenje. Ker so teksti starodavnih filozofov pravzaprav nasveti za osebno rast, jih je združil v uporabno celoto na način, da so dostopni tudi manj zahtevnim, v filozofiji nepodkovanim bralcem. Tudi nam gospodinjam, ali pa hišnici iz Elegance ježa.
Kakorkoli že, knjiga je naša najboljša prijateljica.

Ni komentarjev:

Objavite komentar