nedelja, 2. maj 2021

Dom za Penny

Jamie Brenner

Drawing Home. Moja prijateljica bi morda rekla, da ima slabo vest ob branju tovrstnega romana, da zapravlja čas v življenju za takšno literaturo. Ker je malo lažja. Jaz nasprotno nimam slabe vesti, če občasno primem v roke takšno knjigo, je bolj lahkotna, še posebej primerna za počitniške dni, ko sem vesela, če me življenje odnese v impresijo in ne naporna razmišljanja. Ta me je preselila v Sag Harbor, na Long Island, v tamošnji ritem življenja in arhitekturo obalnega mesta.

"Ni načina, da bi bila popolna mama, je pa nešteto načinov, da si dobra mama:" (Jill Churchill: Grime and Punishment)

"Dekle, kdaj boš sprevidela, da normalnost ni nujno vrlina? Prej kaže na premalo korajže." (Alice Hoffman: Practical Magic)

"Namesto, da te skrbi," ji je rekla mama, "rajši pomisli na kaj, česar se lahko veseliš. Vsaj na eno stvar, tudi če je majhna." Nekaj podobnega je moral delati glavni junak pri Uboju komturja, da se je uspel prebiti nazaj iz drugostranstva.

Sam pri sebi je treba skleniti. "Po dobrih dveh letih se ni čutila nič bliže temu, da bi "udarila po mizi". Tako je dr. Wangova rekla temu, da se ne vdaš obsesivnim in kompulzivnim mislim." "Nekoč je Henryu povedala, kaj ji je rekla dr. Wangova: naj ne razmišlja vedno o tistem, kar jo mori. Da mora pustiti, da take skrbi odnese stran."

Stepfordske ženske. "Predstavila ji je gostje in Emma si je poskušala zapomniti njihova imena, toda na pogled so bile preveč enake. Vse so bile privlačne na enak način, rahlo porjavele in čvrstih teles, v trenirkah znamke Lulemon, kot da se skupaj odpravljajo na tečaj joge."

Tole se ne dogaja samo v Ameriki. Precej ljudi takole reagira. "Me veseli," je rekla Emma. Ženska se je prazno smehljala, dokler ni Cheryl pristavila: "Emma je nova lastnica hiše Henrya Wyatta."

"Ja, je pomislila in v mesečini rezala vodo. Ta trenutek sem srečna."

"Ko se je predlani poleti začela družiti s Henryem, ji je rekel, da lahko umetnik "vzpostavi red" znotraj meja svojega dela, pa čeprav v svetu vladata kaos in nered."

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar