petek, 22. junij 2018

Odtisi v času


Evelina Umek
Lepo berljive kratke zgodbe, ki za razliko od mnogih iste literarne oblike ne zaidejo v polje fantastičnega.

Marij Čuk je v spremni besedi izpostavil odnose, ženske, samoto, ljubezen, spomine, bolečino in vztrajanje.
"Odnos moški – ženska. Nikoli razčiščeno razmerje, večkrat manjka iskrenost. Strah pred prepustitvijo drugemu. Zaupanje? Kaj je zaupanje? Tudi večdesetletno skupno življenje lahko skriva v zaklenjenem predalu svoje pasti in resnice, ki so drugačne od resnic, ki jih pričakujemo od partnerja ali partnerice. Nikoli do konca in potankosti odkrito čustveno zaledje sobivajočega, nikoli do zadnjega odkrita njegova (njena) pričakovanja, le redko potešene najbolj intimne potrebe."
"Ljubezen. Nenehno hlastanje za tem čudovitim čustvom, ki pa zna biti nadvse kruto in neizprosno. Priklicati nekdanje ljubezni k ponovnemu žarenju je utopija in zmota. Pa vendar se mnogi ljudje ne morejo in nočejo sprijazniti z dokončnostjo izgube. Še upajo, kar jih naredi tragične osebe, ki v očeh in zavesti opazovalca sicer ne morejo računati na usmiljenje, kvečjemu na uvid, da je ljubezen zmuzljiva. A brez ljubezni je težko živeti. Dvojina lahko osmišlja. Brez nje zeva prazen prostor, obdan z molkom, ki ga je težko zapolniti."
"Bolečina ni nekaj fizičnega, pravo bolečino nosimo v duši."
"Vztrajanje v življenju, čeprav z neizpolnjenimi pričakovanji, čeprav v navideznem čudaštvu. Preboleti bolečino. Sprijazniti se z lastno usodo. Čeprav ni možnosti uresničitve vseh lastnih potreb in želja, je življenje lepota, ki jo napolnjujemo s smislom. Poiskati ga moramo v nas samih in ne se obžalovati ali obremenjevati zaradi nečesa, kar bi lahko bilo, a ni."

Ni komentarjev:

Objavite komentar