Anthony Bourdain
Kitchen confidential. Prigode iz kulinaričnega
podzemlja.
Spet sem se lotila zapisovanja doživljajev s knjigo
prepozno. Čeprav sem Bourdaina nehala brati šele včeraj, sem že na polovici
naslednje knjige. To pomeni, da med običajnimi gospodinjskimi opravili v mislih
ne tvorim stavkov in besed za zapisovanje. No, morda se dan pozneje še česa
spomnim.
Avtor knjige je posnel tudi nekaj teve oddaj. Na
spletu je najti eno, ki jo je posnel za Travel Channel na Hrvaškem in začel gurmansko
turnejo prav v meni ljubi Istri, natančneje v Motovunu, v konobi Mondo, kjer je
bil navdušen nad pripravo tartufov. V Istra Gourmetu ta konoba ni prav visoko
ocenjena, je pa zato običajno med najboljšimi druga v oddaji, konoba Batelina v
Banjolah. V oddaji je šel z lastnikom in njegovim očetom celo na lov ribe.
Nekje sem prebrala, da je v Batelini na jedilniku tisto, »što tata ulovi«.
Konoba je res odlična, je pa po velikosti in mirnosti kuhe bolj podobna tistemu
tipu gostilne, ki jo v knjigi opisuje, da jo ima Bryan Scott in ne tistim, v
katerih je delal Bourdain, kjer delo poteka po postajah, kot na tekočem traku.
Gre za verjetno precej iskren zapis avtorjevega
kuharskega dela življenja. Zgodba se mi je sicer na momente malo vlekla in sem
včasih brala malo po diagonali, a kljub vsemu ima nekaj zanimivih delov. Kot na
primer organizacija dela pri Veliki nogi, kuharske zapovedi v predzadnjem
poglavju ali slovarček kuharskih izrazov, v katerem je med številnimi drugimi
svoje mesto našel tudi 86, za katerega lahko v različnih virih najdete več
etimoloških razlag.
Zanimiva je tudi v vidika preučevanja značajev, ki
jih morajo imeti posamezniki, da bi lahko dobro opravljali (kuharsko)
delo. Kot na primer to, da je bolj
uporaben nekdo, ki je sam splezal po lestvici navzgor, kot »kakšen beli mulc,
ki moči posteljo in ga je mama naučila, da mu svet dolguje čisto vse, povrhu
vsega pa je prepričan, da dejansko nekaj ve.« Za (kuharsko) delo je pomemben
tudi značaj. »Velika noga je vedel – in to zdaj vem tudi sam – da je značaj
dosti pomembnejši od znanja in delovnih izkušenj.«
Bourdain je opazil tudi razliko v pogledu na delo,
med seboj in Bryanom Scottom, ki je imel povsem drugačen pristop h kuhanju.
»Scott se je že zgodaj naučil, da bo moral v življenju tudi delati, medtem ko
sem bil jaz, očitno proizvod Nove meje in Velike družbe, res prepričan, da bi
morali za moje življenje poskrbeti drugi – jaz pa bi v bistvu moral samo malo
počakati in bi živel bolje od svojih staršev.« »Scott je bil pametnejši in
resnejši. Bil je tudi dosti bolj odločen pri tem, kaj hoče doseči in kako dober
hoče biti. Zato je začel nekakšno leteče pripravništvo, pri katerem je dal
prednost znanju, ne pa denarju.« Scott je imel tudi drugačen pristop pri
razmišljanju o tem, kaj bo pripravljal. »Ali tudi po službi razmišlja o hrani,
sem vprašal Scotta. Ali v postelji razmišlja o tem, kaj bo jutri glavna jed?
»Ne,« je odgovoril. »Ko pridem v službo, pogledam, kaj je na voljo, in se potem
odločim,« je odgovoril. Nisem mu verjel.«
Zelo zanimiv opis tega, kako je, ko uživaš v zares
odlični hrani v okolju lokala, ki te potegne ven iz običajnega sveta in, ko se
po gurmanskih užitkih vrneš vanj. »Restavracijo sva zapustila med običajnim
priklanjanjem in vzklikanjem »Arigato gozaimašiTAAA!!!« in se previdno, zelo
previdno splazila po stopnicah navzgor, nazaj v fizični svet.« Ker je bila ta
restavracija na Japonskem, sem nehote dobila asociacijo na Murakamijeve
vzporedne svetove.
Že videne pa so tudi Bourdanove ugotovitve o
njegovih (kuharskih) rokah. Bivša sodelavka je tovrstne roke pridobila sicer
pri likanju, jaz pa jih imam občasno prav zaradi dela v kuhinji. »Končno imam
roke, kakršne sem si vedno želel,« je dejal.
Prevajalec je imel kar veliko dela s slengovskim
izrazoslovjem, je pa nekako dobro izbral razmerje med prevodi in zapisi v
originalu. Zanimivo je prevedel tudi Salade
niçoise v Solato iz Nice. Na jedilnikih velikokrat najdemo kar Niško solato,
kar je najbrž prav, a asociira bolj na (naš) Niš.
Na pristaniški obali
http://www.delo.si/sobotna-priloga/vsakdo-hodi-po-svetu-s-temnimi-angeli-na-ramenih-bourdain-ni-bil-izjema-61416.html
Ni komentarjev:
Objavite komentar