nedelja, 22. september 2013

Kronika napovedane ljubezni

Azra Širovnik
Spet ženska knjiga, kot so vse njene. Ni tako odločna kot Erica Jong in ne tako čustveno zapisana kot tista v molu Elze Budau, a spušča se v podobne teme.
Močna nit v zgodbi te knjige je biseksualnost. Ki je samo po sebi stvar posameznikove odločitve. Svobodne odločitve. A le toliko časa, dokler se ne odloča v imenu drugega. Drugega partnerja, ki za drugo zvezo ne ve. V tem primeru gre za varanje zaupanja, podobno kot pri heteroseksualnih zvezah. Svoboda se konča tam, kjer se začne svoboda drugega. Je drugače, če mož ženo vara z žensko ali moškim? Je za ženske bolj sprejemljivo, če so prevarane z moškim? So v tem primeru manj načeta čustva? Najbrž ne. V vsakem primeru gre za dvojno moralo, tudi če nekdo po tihem pristane na tovrstne trikotnike. In ali imajo tisti, ki na to pristajajo, lahko nekoga zares radi? So sposobni globoke ljubezni? Najbrž gre za pretvarjanje samo zaradi tega, da bi se zveza zadržala navzven. Formalno. V resnici pa to ni več, kar naj bi bilo. Ali pač? Samo, če je to svobodna izbira vseh vpletenih.  Če ne, lahko takšna zveza izsesa življenje, dušo in identiteto. Dušo, ki je steber vsakega človeškega bitja.
Aforizem iz poglavja Kim: »Lepo je biti lep, toda pametneje je biti pameten.«
V knjigi najdete tudi kaj na temo Stepfordskih žensk in tudi kaj na temo tega, ko ti neka misel, stvar ali človek »okupira možgane«. Ko nečesa ne moreš izgnati iz misli, ne podnevi, ne ponoči. In zaradi tega ne moreš misliti naprej. Ker si obstal tam. S tisto mislijo se vrtiš v krogu. Pa naj bo to ljubezen, dogodek, služba, odnos, krivica, skrb za nekoga. Nekaj pač, kar ti je zasedlo misli.

»Delaj le to, kar te veseli, osrečuje, kar imaš rad zaradi sebe. Bodi kar si. Ne oziraj se na to, kaj kdo drug pričakuje od tebe ali misli o tebi.«

Ni komentarjev:

Objavite komentar