sreda, 25. september 2013

Dekle z zmajskim tatoojem

Stieg Larsson
Dekle z zmajskim tatoojem (Moški, ki sovražijo ženske), Dekle, ki se je igralo z ognjem, Dekle, ki je dregnilo v osje gnezdo.
Män som hatar kvinnor, Flickan som lekte med elden, Luftslottet som sprängdes.

Journalisten Mikael Blomkvist har blivit dömd för förtal och vill undslippa uppmärksamheten i Stockholm. Av industrimagnaten Henrik Vanger får han i uppdrag att skriva familjen Vangers släktkrönika men egentligen vill Vanger att han ska titta närmare på dennes brorsdotter Harriets märkliga försvinnande hösten 1966. Blomkvist lär också känna den geniala men omyndigförklarade Lisbeth Salander, expert på att ta sig in i datanätverk.
O tem gre, sicer pa je trilogija ena najboljših kriminalnih romanov. Dogajajo se v deželi, ki smo jo že v malih letih spoznali preko Pike Nogavičke, eden izmed glavnih junakov pa ima priimek detektivskega mojstra iz druge otroške zgodbe Astrid Lindgren. Med branjem napete zgodbe se pojavijo spomini na Stockholm v posebni severni svetlobi, z napol spuščenimi roletkami na hišah ob Riddarfjärden in po občutku nekoliko bolj sivimi ulicami v notranjosti. Spomini na mesne polpete z pire krompirjem in peso. Na krofe polnjene s smetano in posute s sladkorjem. Na lično leseno arhitekturo podeželskih hiš. In lose, ki se sprehajajo nekje v globini gozda. Del tega si na jugu pričaramo z ikeiinim pohištvom, njihovo hrano in kakšnim filmom. Lahko pa se pustimo zapeljati tej trilogiji, ki nas skozi napeto zgodbo vpotegne v ta del Evrope. Lizbeth Salander nam da moč, da zmoremo same v boju proti temnim silam (sovražnim moškim).

Ko enkrat začneš z branjem, je ne moreš izpustiti iz rok.

Ni komentarjev:

Objavite komentar