petek, 25. januar 2013

Nebesa ne poznajo izbrancev

Erich Maria Remarque
Knjigo mi je kot mnoge druge priporočila mama. Knjige sva namreč večkrat brali ena za drugo, ko sva si jih izposodili iz knjižnice. Običajno je bila mama pred menoj, tako da mi je že povedala njen vtis o knjigi. Najini pogledi na knjigo se sicer niso vedno povsem skladali, ker sva morda v knjigah iskali različne stvari. A pri mnogih sem se strinjala z njenim priporočilom. Tudi pri tejle. Potegnila me je v zgodbo mlajše ženske, ki je umirala za tuberkolozo, ni pa dopustila, da bi ji vzeli sanje, ki jih je želela uresničiti. Njena zgodba se preplete tudi z zgodbo mladega dirkača v rdečem športnem avtomobilu. Tako je zgodba o življenjskih sanjah prepletena z ljubezensko. In je, kljub temu, da gre za neizbežno približevanje koncu življenja, prežeta z optimizmom. Ko je vedela, da se ji približuje konec, se je z rdeče našminkanimi ustnicami odpravila v Pariz. In bila Ona. Je tudi odlično prevedena in zato pričara življenje glavnih junakov ter vzdušje francoske obale, švicarskih Alp in Pariza. Zato sem bila toliko bolj razočarana, ker sem zaradi te knjige znova posegla po Remarqu, ki pa ga nisem mogla prebrati prav zaradi prevoda, ki mi ni bil pisan na kožo.
Brala sem jo na Silbi na terasi studia pri poštarici. Na pleteni vrtni garnituri, s pogledom na rožmarinovo živo mejo, ki je omejevala potko in oljke na vrtu. Zvečer pa na rdečerumeno za cipresami in dimnikom sosednje hiše zahajajoče sonce. In seveda morje ob mešanju šuma valov in glasov kopalcev, predvsem razigranih otrok. Tam nad vrati na balkon je bil tudi velik črn pajek, ki je bil preko dneva skrit v svojem belem tulcu, zvečer pa je ponosno zakorakal na razpeto mrežo.
Sicer je bilo to prvo leto na Silbi in tudi prvo leto šest let se ponavljajočega skupnega gospodinjstva dveh parov. Tam na balkonu se je začelo še z ločenima kuhinjama, a s skupnimi obroki za katere je vsakič poskrbel drug par. Najprej je bilo še bolj previdno tipanje, kaj je komu všeč. Naslednja leta se je nadaljevalo, najprej v z okusom urejeni hišici na pjaci, potem pa v apartmajih istih gazd v hiši prav ob morju na Carpusini. Vsako od poletnih domovanj je imelo svoj čar, prav gotovo pa sta oba imela espri, ki jima ga je vdihnila lastnica, sicer hrvatistka, knjižničarka in tudi pisateljica. Napisala je namreč zgodbo, ki je v ozadju slovite silbanske torete. Tako smo v skupnem gospodinjstvu razvili nek skupen ritem življenja, v prvih letih z veliko pohajanja na otoške plaže, v zadnjih dveh bolj z branjem na domači Carpusini. Tudi jedi, ki smo si jih pripravljali so postale že tradicionalne. Vse so bile osnovane na čudoviti zelenjavi, sadju in olivnem olju, ki jih prodaja gospa Mira nasproti Vile velebite prav zraven naših prijateljev. Vsako jutro smo uživali v svežem kruhu iz otoške pekarne – belem, koruznem in tistem sa sjemenkama. Kar je ostalo, pa smo porabili za večerne opečene kruhke ali pa za znamenito silbansko pogačo. To je v bistvu izvedenka iz sladice, ki jo imam v spominu iz mladosti in jo je pripravljala moja mama –  v pečici spečeno sadje z kruhovim nadomestkom za palačinkino testo. Gotovo bom pripravo enkrat opisala v živakuha.

Carpusina


Ni komentarjev:

Objavite komentar