nedelja, 24. september 2017

Annina poroka

Nathacha Appanah
La noce d'Anna
Žensko branje. Refleksija o življenju mame in hčere.

Tako kot mnogi pisatelji tudi Appanahova piše o svojih izkušnjah s pisanjem. »Z leti sem se naučila potrpljenja z besedami, spoznala sem čas pisanja in vajeništvo za ta čas. Naučila sem se tudi, da ne poskušam vsega nadzorovati, to ni kuharski recept z natanko določenimi koraki in gibi.« To o nadzorovanju pa bi lahko prenesli tudi na kakšno drugo področje življenja. Se tega res kdaj naučimo?
In tudi o tem, da se mora pisatelj naučiti tudi nekaj ponižnosti. »Sčasoma sem se naučila ponižnosti. Sprejeti, da te imajo mnogi ljudje za nekaj drugega, da ti nekateri solijo pamet o tem, kar si napisal, da ima toliko drugih rajši tebe kot tiste, ki so kar naprej na televiziji in, ki pišejo o tem, kako so bili na televiziji. Potrpežljivo poslušati ljudi, ki ti pripovedujejo svoje življenje in medtem držijo tvojo knjigo kot kos kamamberja, ne da bi sploh povprašali po tem, kaj pišeš, in ko ti iztresejo vse, kar jim leži na duši, odložijo vlažen kamamber na mizo, ne da bi ga sploh ošinili s pogledom. Smehljati se tistim, ki te gledajo kakor sejmarskega medveda, ko sediš za mizo s kupi knjig naprodaj. Zmeraj vzeti nase, si reči, da imaš konec koncev srečo, da lahko še naprej pišeš. Samo to: da še naprej delaš besede, stavke, zgodbe in da si v teh trenutkih svobodna.«

Kot mnogi pisatelji, tudi ona piše o tem, kako morda pride sreča. »Željna sem bila drugih, v tistem času se nisem bala prav dosti stvari. Vsako jutro sem se prebujala z občutkom pričakovanja, z drhtečim srcem, kakor da se bo nekaj zgodilo, mogoče sreča.«

Piše tudi o pospeševanju časa. »Dnevi so tekli hitro, vedno bolj sem čutila to pospeševanje časa in ničesar nisem mogla storiti.« In njegove odtekanju. »Proti temu nisva mogla ničesar, kakor tudi ne proti času, ki je vedno hitreje odtekal.« In približevanju nečesa. And now the end is near, so I face the final curtain. (Nina Simone, My way).

O Anni v otroštvu. »Spominjam se njenega otroškega telesa in če bi znala risati, bi lahko ponovila vse do potankosti. Ne vem, kaj je nastalo iz njega, kajti od enajstega leta se Anna preoblači za dvakrat zaklenjenimi vrati.¨ In o vraži, kaj mora imeti nevesta na sebi na poroki -  »something old, something new, something borrowed and something blue«.

Those were the days
Smoke gets in your eyes

Ni komentarjev:

Objavite komentar