nedelja, 21. maj 2017

Nenavadno romanje Harolda Freya

Rachel Joyce
The Unlikely Pilgrimage of Harold Frey. Nekaj lahkotnosti v slogu Jane Austen, kakršno smo že lahko začutili  na Guernsyu pri gospodični Prim ali pa v Knjigarni. Nekaj duhovitosti, ki jo lahko najdemo pri skandinavskih avtorjih kot sta Paasilinna ali pa Johanssen. In nekaj samorefleksije v realnem življenju, ki se dogaja med premagovanjem samega sebe ob premagovanju razdalj s ciljem, kot pri Strayedovi. Začne se bolj lahkotno, ko jo preberemo pa spoznamo, da razmišlja o precej bolj resnih življenjskih problemih. Ki jih nosi vsak sam. Vsak svoje. Najbrž ni nikogar brez prtljage.
»Ampak treba je še naprej razmišljati pozitivno.««Verjeti moraš. Tako mislim. Ne gre za zdravilo in podobno. Verjeti moraš, da oseba lahko ozdravi. Toliko stvari v človeškem umu ne razumemo. Ampak veste, z vero lahko narediš karkoli.« Vera. Harold ni bil veren, a teh nekaj stavkov ga je motiviralo za pot.
»Natakarica se je z obrazom sklonila k njemu in poljubila zrak nad njegovim ušesom.« To vsi počnemo.
»Harolda je prešinilo, da je možak eden tistih ljudi, ki ne potrebujejo drugega za pogovor.« Kar nekaj je takšnih.

»Nenavadno, a resnično: ljudje kupujejo kič in spominke z verskih krajev zato, ker ne vedo, kaj drugega naj tam počnejo.« Še kje drugje.

Ni komentarjev:

Objavite komentar