sobota, 15. september 2018

Prihodnjič


Marc Levy
Na Levya me je napeljal članek v Delu, ki ga poveličuje, še posebej njegovo zadnjo knjigo Une fille comme elle. Želela sem jo poiskati v knjižnici, pa sem naletela na dve drugi. Prihodnjič je zgodba med slikarstvom in trilerjem blizu znanstveni fantastiki, ki v pripovedi nikoli ni povsem jasna, tudi na koncu ne. Misli in spoznanj je bolj malo, pravzaprav jih ni.

Zanimiva je povezava vizualnega spomina in staranja. "Njeni posrebreni lasje so ga nemudoma spomnili na mamo. Obstaja določena starost, pri kateri vizualni spomin, ki ga imamo na starše, ohromi, kakor da bi nam ljubezen preprečevala spominjati se, kako se starajo."

Tudi opis dojemanja časa je nekoliko poseben. "Čas dojemamo napačno. Čas je dimenzija, ki je zapolnjena z delci energije. Vsaka vrsta, vsak posameznik, vsak atom prečka to dimenzijo drugače. Mogoče bom nekega dne dokazala, da je čas tisti, v katerem je vesolje, in ne obratno." "Svetloba zvezd ne potrebuje določenega časa, da nas doseže, pač pa je čas tisti, ki jo vodi proti nam. Da bi resnično razumeli, kaj je čas, bi morali imeti možnost potovati po njegovi dimenziji. Naša telesa omejujejo fizične sile, katerim se upirajo, toda naše duše so svobodne."



Ni komentarjev:

Objavite komentar