petek, 30. avgust 2024

Ostrina britve

W.Somerset Maugham

The razor's edge. Knjigo sem si izposodila po nekem priporočilu, ne spomnim se natančno, če je bilo od katere izmed prijateljic ali pa sem jo našla na kakšnem bralnem spisku priporočenih knjig za poletje. V slovenščini je izšla pred približno petdesetimi leti, zato me ne čudi, da je mama primerjala način pisanja z nekaterimi starejšimi knjigami. Brala jo je pred menoj in bila navdušena nad prevodom. Knjiga ji je lepo stekla in jo vpotegnila v branje tako močno, da je za nekaj časa opustila redno reševanje križank. Tudi meni je steklo pisanje o razkoraku med praznim življenjem visoke družbe v prvi tretjini prejšnjega stoletja in med poglobljenim iskanjem resnice o življenju mladega Američana, ki ga je v to razmišljanje pahnil dogodek med prvo svetovno vojno.

Cenim pisateljevo skrb za bralca. «Da bi se bralec malo oddahnil, začenjam tu novo poglavje, vendar to delam samo zato, da bi mu bilo ugodneje.« Precej laže mi je namreč brati knjige s krajšimi poglavji kot tistimi, ki imajo dolga, ali pa jih sploh nimajo.

Poglavje 6.

 »Ramakrišna gleda na svet kot na božjo zabavo. Kot igra je, v tej igri je veselje in žalost, vrlina in pregreha, znanje in neznanje, dobro in zlo. … Ali ni prav tako mogoče, da vrednote, ki jih ljudje negujemo, lahko obstajajo le skupaj z zlom.«

«Najbolje, kar bi se dalo reči o tem , je, da ko ugotovite, da je nekaj neizbežno, lahko storite le to, da se mu prilagodite.«

»Zadovoljstva sveta so minljiva, popolno srečo lahko ponudi samo brezmejno. A zaradi neskončnosti ni dobro nič boljše, in belo zaradi tega ni nič bolj belo. Če roža opoldne nima več tiste lepote, ki jo je imela zjutraj, je bila lepota, ki jo je imela tedaj, resnična. Nič na svetu ni večno in nori smo, ko hočemo, da nekaj traja, a še bolj nori smo, če se ne veselimo takrat, ko še traja. Če je spreminjanje bistvo življenja, bi nekdo moral pomisliti, da je edino razumno, da postane premisa naše filozofije. Nihče izmed nas ne more dvakrat stopiti v isto reko, a reka teče naprej, in reka, ki stopamo vanjo, je prav tako hladna in osvežujoča.« Nesmrtnost je neka oblika neskončnosti. Borges je v Alefu pisal, da nesmrtnost v Nesmrtnem mestu izgubi svoj mik.

»Vam denar pomeni svobodo, meni odvisnost.«

Strto srce

Florence Williams

Hartbreak. Pregled znanstvenih dokazov o dogajanju v kemiji telesa ob izgubi partnerja.

Takotsubo– sindrom strtega srca.

Angst. Bojimo se tega, kar bi lahko izgubili. Kar je izgubljeno, je že mimo

Solastalgija – hrepenenje po pokrajini, ki ne obstaja več.

sreda, 14. avgust 2024

Briljanta domislica gospe Šibata

Emi Yagi

Kϋshin techō. Knjigo je, skupaj s še dvema mladih japonskih avtoric, priporočal Samo Rugelj v vikendu. Malce drugačno branje, ki sicer v za naše okolje neuresničljivi domislici ponuja zanimiv vpogled v sestavine življenja mlade Japonke.

V tvojih rokah

Malin Persson Giolito

I dina händer . Tudi ta švedska kriminalka, kot Živi pesek iste avtorice, ponuja vpogled v kriminalna dejanja mladostnikov, ki so vanje vpeti po spletu okoliščin in krivda ni povsem na njihovi strani. Se prebere, mestoma se malo vleče pri opisovanju preteklih dogodkov.