torek, 30. julij 2024

Kafka, večni zaročenec

Jacqueline Raoul-Duval.

L'eternel fiancé. Najbrž je svoje ravnanje najbolje opisal sam v prvem citatu romana. »Ljubim lahko samo tisto, kar lahko postavim tako visoko nadse, da mi postane nedostopno.« »Nedosegljiva mi je. Moram se sprijazniti s tem in v takšnem zanosu sem, da to počnem kriče od radosti.« Najbrž zaradi svoje umetniške nravi ni nikoli dozorel za skupno življenje. Zakaj pa bi mu bilo treba? In potem verjetno ne bi bil več on.

sobota, 13. julij 2024

Živi pesek

Malin Persson Giolito

Störst av allt.  Pisateljica zanimivo pelje in razčlenjuje zgodbo skozi sodni proces, občutja glavne junakinje in pričanja o preteklosti družbe mladih ljudi, da bi preko tega bralci razumeli, kaj se je pravzaprav zgodilo.

 

Tole bo bolelo

Adam Kay

This is going to hurt, Secret diaires of a junior doctor. S podnaslovom Skrivni dnevnik mladega zdravnika. Skrivni najbrž, ker je v pripovedi veliko črnega humorja, tudi na račun pacientov. Gotovo pri tovrstni službi potrebuješ neko možnost za kompenzacijo čustev, da lahko preživiš vse težke situacije ljudi v bolnišnicah. A težko je sprejeti, da tisti, ki jim zaupamo (svoje življenje), na tak način komentirajo situacijo nas ali naših svojcev. Ali kogarkoli, ki je pomoči potreben. Pisanje je nekoliko podobno Zupančičevemu, le da je on našel komične situacije pri sebi in ne pri pacientih. Vsekakor bolj sprejemljivo.